Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ordførertur Storfjord_Tine Marie Hagelin (19 of 22)

10 millioner mindre til friluftsliv på årets statsbudsjett

I forslaget til statsbudsjett vil regjeringa flytte 20 millioner fra Helse- og omsorgsdepartementets (HOD) budsjett til Klima- og miljødepartementets (KLD) friluftsbudsjett. På KLDs budsjett foreslås det kutt på 19 millioner i arbeidet med sikring av friluftsområder. Av disse er 9 millioner innsparingstiltak mens 10 er en overføring i 2015 til det aktivitetsretta arbeidet. Summen av dette er 10 millioner mindre til friluftsliv på årets budsjett.

Ordførertur Storfjord_Tine Marie Hagelin (2 of 22)

Det er tvilsomt om flytting mellom departement av de 20 millionene, som tidligere gikk til fysisk aktivitet i et folkehelseperspektiv, fører til mer aktivitet. HOD oversender imidlertid pengene til KLD med sterke formaninger: "Friluftsliv har likevel en særstilling som fritidsaktivitet i den norske befolkningen. Gåing er den vanligste fysiske aktiviteten i alle aldersgrupper, og fysisk aktivitet og friluftsliv skårer høyest når folk blir spurt om hva de ønsker å gjøre mer av. Regjeringen vil samarbeide med friluftsråd og frivillige organisasjoner for bedre folkehelse gjennom fysisk aktivitet og friluftsliv, og legge fram en stortingsmelding for å styrke friluftslivet." Når tilskuddsposten forsvinner, trengs det nye arenaer og anledninger for å opprettholde samarbeidet mellom folkehelsearbeidet og friluftsliv.

Pengeflyttingen innebærer imidlertid at KLDs budsjettpost 1420, post 78, Friluftsformål, øker med 30 millioner (20 fra HOD og 10 fra sikringsposten).

Disse fordeles slik:

Driftsstøtte til WildX      1,2 mill
Aktivitetstiltak 7,7 mill
Kartlegging og verdsetting av friluftsområder 1,8 mill
Friluftslivets år, FÅ, tiltak 15,0 mill (jf tilsagnsfullmakt)
Norsk Friluftsliv, adm og info FÅ 5,0 mill

De tilskuddsordningene som dermed ikke får noen økning, og foreslås med samme kronebeløp som i 2014 er:

Friluftslivsaktivitet for personer med innvandrerbakgrunn (5 mill)
Administrasjonsstøtte friluftslivsorganisasjoner - med unntak av støtte til Wild X (Friluftsråd og FL - 10,75, Norsk friluftsliv 4,07 og FNF 8,5 mill)
Tiltak (dvs tilrettelegging) i statlig sikra friluftsområder (23,07 mill)
Skjærgårdstjeneste (20,2 mil)

 

Ordførertur Storfjord_Tine Marie Hagelin (17 of 22)

 

Lyspunkter: Viktig med styrking av aktivitetsretta tilbud

Ishavskysten friluftsråd er glad for at det er økning i midlene til friluftslivsaktiviteter - både for å markere Friluftslivets år 2015 og til å videreføre og styrke gode aktivitetstiltak. Det gir et godt grunnlag for viktig arbeid i regi av friluftsrådene med bl.a. Læring i friluft, Friluftsskoler, Turregistreringsopplegg og STIsatsing. Både STIsatsing og Friluftsskoler er samarbeidsprosjekter med Den Norske Turistforening i Friluftslivets år.

Vi er også svært tilfreds med at støtten til kartlegging og verdsetting av friluftsområder videreføres og styrkes, og blir fulgt opp administrativt. Dette gir et helt nødvendig kunnskapsgrunnlag, og er viktig for utvikling av planer for sikring, planer for turveier, stier og løyper og for kartfesting av friluftsinteressene i kommuneplaner.

Ordførertur Storfjord_Tine Marie Hagelin (15 of 22)

Bekymringsfull nedprioritering av områder for friluftsliv

Ishavskysten friluftsråd mener imidlertid det er sterkt bekymringsfullt at arbeidet med å sikre, tilrettelegge og forvalte friluftsområder nedprioriteres. Gjennom forvaltningsplaner for de offentlig eide friluftsområdene er det avdekka behov for minst 350 millioner til tilretteleggingstiltak. Med dagens bevilgningsnivå på 23 millioner i året, vil det ta 15 år å realisere bare dette behovet. Til en viss grad og for noen tiltak, vil endringen av tippenøkkelen som gjør at det blir mer til idrettsformål, herunder friluftsliv, kunne avhjelpe noe - om anlegg for friluftsliv prioriteres. KLD må imidlertid ta et eget ansvar for sine områder til friluftsliv.

Det er klar dokumentasjon på at det trengs godt tilrettelagt og attraktive friluftsområder, grønne lunger og turveger i nærområdene for å aktivisere den lite aktive delen av befolkningen. Det er blåøyd å tro at vi kan utløse folkehelsepotensialet i friluftslivet uten å bruke mer midler. I forhold til milliardkostnadene for samfunnet fordi folk er for lite aktive, er våre ønsker om midler til sikring, tilrettelegging og forvaltning av friluftsområder små.

Regjeringa har gitt klare signaler om at en ønsker flere kommuner med i friluftsråd. Gode resultater og "smitteeffekt" gjør at stadig flere kommuner melder seg inn i eksisterende friluftsråd og det dannes nye i regioner uten friluftsråd. Da er det et dårlig signal at regjeringa ikke har ei krone ekstra i administrasjonsstøtte til friluftsråd. Ishavskysten friluftsråd mener også at det er uheldig at opptrapping av de fylkesvise forumene for natur og friluftsliv (FNF) stopper opp med dette budsjettforslaget. 

Ordførertur Storfjord_Tine Marie Hagelin (11 of 22)

Stortinget styrket friluftsbudsjettet i fjor - vil historien gjenta seg?

På nyåret skreiv Friluftsrådenes Landsforbund (FL) at Stortinget økte bevilgningene til friluftsliv med ytterligere tre millioner da statsbudsjettet for 2014 blei behandla rett før jul. Styrkingen av friluftsliv gikk til FL, interkommunale friluftsråd, FRIFO, FNF og til styrking av skjærgårdstjenesten, som kom i stand gjennom flertalls-innstillinga fra H, FrP, KrF og V. Kristelig folkeparti har programfesta at de vil "bedre tilskuddsordningene for friluftslivstiltak", og Venstre framhever friluftslivets betydning for folkehelse. I møte med Høyres ønske om å samarbeide med friluftsråd og friluftsorganisasjoner for folkehelse og Frps programfesting av satsing på turløyper, bør det igjen være grunnlag for styrking av friluftsarbeidet i stortingsbehandlinga av budsjettet. Vi regner også med at opposisjonspartiene vil øve påtrykk for det viktige arbeidet med styrking av friluftslivet.

Visste du at friluftsliv er et kinderegg?

Friluftsliv gir:
1: Fysisk aktivitet og overskudd
2: Bedre mental helse og reduserer stress
3: GRATIS naturopplevelser som passer for abosultt hele befolkningen

 

Siste nyheter