Aktivitetskampanjen "Dine 30"

Kroppen er skapt for bevegelse. En daglig dose fysisk aktivitet gir overskudd, livskvalitet, og beskytter mot en lang rekke sykdommer og plager. Alle trenger å røre på seg, og det er aldri for sent å begynne. Litt er bra – mer er bedre, og alt er bedre enn ingenting. Den 7. mai lanserte Helsedirektoratet sin aktivitetskampanje Dine30, som skal inspirere flere til mer fysisk aktivitet, og vektla spesielt de uendelige mulighetene som finnes ute i naturen.

logo_dine 30.JPG

Både Helsedirektoratet og Friluftsrådenes Landsforbund anbefaler at du er aktiv tretti minutter om dagen i friluft. Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning. Hagearbeid, rask gange, eller lek med ungene er alle eksempler på aktiviteter som gir god helseeffekt. Hvis du kjenner at du blir litt andpusten er effekten bedre enn ved en rolig gåtur. Tretti minutter om dagen er nok, og det holder om pulsen går litt opp. Med mer intensive økter trenger du færre og kortere doser. 

 

For mye stillesitting 
Sju av ti voksne er mindre fysisk aktive enn anbefalt, men hele 90% av oss har et ønske om å være mer aktive.

 

- Det er lett å si at man har lyst til å komme seg ut og være mer aktiv, men det er også veldig lett å si "i morra, ikke i dag". Derfor håper vi at denne kampanjen hjelper på å gi folk den ekstra inspirasjonen de trenger for å komme seg ut. Det sa generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen ved lanseringen av kampanjen Dine30 i dag. 

 

Både voksne og barn sitter for mye i ro, og omtrent 60 prosent av en voksen nordmanns våkne tid tilbringes stillesittende. Dette øker risikoen for kreft, diabetes, kols og hjerte- karsykdommer. Rundt en million nordmenn er overvektige, og 100.000 er så overvektige at det defineres som sykdom.


 

Stort aktivitetstilbud 
Friluftsrådene bidrar med aktivitetstilbud for alle, både den godt trente og den litt mer stillesittende. Gjennom både turer med guide, postkassetrim, turforslag, og andre aktivitetstiltak ønsker vi å inspirere folk til å komme seg ut, og være aktive ifriluft. 

 

På GodTur.no finner du mange gode turforslag, både for den daglige gåturen, men også for den lengre og mer krevende helgeturen. Mange av friluftsrådene bruker TellTur, elektronisk postkassetrim, hvor du kan registrere turen din via sms eller nettside, og konkurrere mot deg selv eller naboen om hvem som har gått flest av turmålene.


Helsegevinst 
Fysisk aktivitet handler ikke bare om å forbrenne kalorier, det handler også om at aktivitet gir koordinasjon, balanse, muskelstyrke og utholdenhet. Forskningen viser at det er en klar sammenheng mellom fysisk aktivitet og helsegevinst.

Dine30 er en kampanje utviklet gjennom et samarbeid mellom frivillige organisasjoner, bransjeforeningen Sportsbransje, Virke trening og Helsedirektoratet.

 

På Dine30 finner man gode råd, og det meste man trenger for å komme i gang med mer aktivitet. På godtur.nofinner du mange gode turforslag – både for den daglige gåturen, men også for den lengre og mer krevende helgeturen.

Tips en venn Skriv ut