Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Friluftsskole Storfjord _gruppebillde 2017 _Tine Marie Hagelin

Nå skal det bli fart i skolen!

Skolenettverket Læring i friluft starter opp i september

I samarbeid med 14 påmeldte skoler fra våre fem medlemskommuner starter vi nå opp skolenettverket Læring i friluft. Målet er å skape mere og bedre uteundervisning, samtidig som skolehverdagen blir mer fysisk aktiv for både elever og lærere. Læring i friluft er et nasjonalt skoleprosjekt som er utviklet av lærere til lærere, og er et gratis tilbud til alle skolene i medlemskommunene. Det er fremdeles ledige plasser om det er skoler som har lyst til å være med! 

Friluftsskole Storfjord 2017 _Tine Marie Hagelin

Hva er Læring i friluft

Læring i friluft er friluftsrådenes og FLs felles tiltak for å bidra til mer og bedre uteaktivitet i barnehage, grunnskole og SFO med utgangspunkt i vår friluftskompetanse. Vi mener at Læring i friluft bidrar til en aktiv prosess der barn og unge lærer om virkeligheten i virkeligheten samtidig som de sosiale relasjonene mellom barn og mellom barn og voksne bedres. Barna blir mer fysisk aktive, de har større naturkontakt og får en større forståelse av samspillet mellom natur og menneske.

Første nettverkssamling 11.september på Holt i Tromsø

Ishavskysten friluftsråd er svært fornøyde med at 14 skoler med ca 30 lærere har meldt seg på skolenettverket Læring i friluft. Formålet med nettverket er å skape mere og bedre uteundervisning i skolen, gjennom erfaringsutveksling og ved å tilby ulike kurs knyttet opp mot fagene og fysisk aktivitet.

Fortsatt ledige plasser!

Det er ikke for sent å melde seg inn i skolenettverket. Deltakelse i skolenettverket er gratis for skolene. Send prosjektleder Toril Skoglund (torilskoglund@ishavskysten.no) en epost for å melde på skolen. 

Program

Kl 10.00              Velkommen til Holt v/ Odd-Arild Finnes, stasjonsleder NIBIO Holt
Kl 10.05              Presentasjon av Ishavskysten friluftsråd v/ Tine Marie Hagelin, Ishavskysten friluftsråd
Kl 10.15              Hvorfor og hvordan etablere et skolenettverk for Læring i friluft? v/ Toril Skoglund, Ishavskysten friluftsråd
Kl 10.40              Erfaringer fra tilsvarende skolenettverk i Midt-Troms. v/ Tove Amundsen Fuglem, Midt-Troms friluftsråd
Kl 11.00              Planlegging av skolenettverket Læring i friluft v/ alle

 1. Presentere status: hva gjøres på skolene i dag?
 2. Hva ønsker vi oss: Hva er behovet? Handlingsplan.
 3. Praktisk gjennomføring av skolenettverket.
 4. Kartlegging av skolens ute- og nærmiljø.

Kl 12.00              Lunsj i friluft og omvisning på Holt læringstun v/ alle
Kl 13.30              Planlegging av skolenettverket fortsetter
Kl 14.30              Hvordan kan Holt læringstun være en ressurs for skolene ved gjennomføring av en time fysisk aktivitet per dag? v/ Ute Vogel, Holt læringstun
Kl 15.00              Oppsummering og veien videre v/Ishavskysten friluftsråd

Friluftsskole Storfjord _gruppebillde 2017 _Tine Marie Hagelin

Dette er skolenettverket Læring i friluft:

 • Skolenettverket ledes av friluftsrådet og skolene deltar med lærere (og rektor om ønskelig) på nettverkssamlinger og kurs. Det legges opp til minimum ett kurs i semesteret.
 • Målet med nettverket er å bistå skolene med veiledning på hvordan de kan legge til rette for mer uteundervisning integrert i skolehverdagen, som både oppfyller Stortingets vedtak om en time fysisk aktivitet hver dag og samtidig skaper en mer inkluderende skole for elevene og lærerne sine.
 • Skolenettverket tilbyr kurs og kompetanseheving innen fysisk aktivitet integrert i fag, samt kurs i friluftsaktiviteter (matlaging på bål, spikking, kano og kajakkurs, humlevandring, livet i fjæra, kart og kompass etc). 
 • Friluftsrådet vil tilby gratis kartlegging av skolenes uteområder.

Derfor er Læring i friluft så viktig for skolene og kommunen

 • Læring i friluft skaper en mer aktiv, engasjerende og inkluderende skole for både lærere og elever.
 • Klassisk passiv klasseromsundervisning passer ikke alle elever, uteundervisning passer for alle elever.
 • Skoleprosjektet er et nasjonalt skoleprosjekt som er utviklet av lærere for lærere. Det er forankret i lærerplaner og kunnskapsløftet. 
 • Stortingets nylige vedtak om en time fysisk aktivitet integrert i fag hver dag i skolen kan nås på en inkluderende og positiv måte med Læring i friluft som verktøykasse.  

Les mer om Læring i friluft her.

Har du spørsmål om skoleprosjektet Læring i friluft?
Send en mail eller ring til vår prosjektleder Toril Skoglund.
Mobil: 48 13 82 92 
Epost: torilskoglund@ishavskysten.no

Friluftsskole Lyngen 2017_gruppebilde_Tine Marie Hagelin.jpg

Tips en venn Skriv ut

Siste nyheter