Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maja (1)

Hvem-hva-hvor med Maja Sjöskog Kvalvik

Stilling i friluftsrådet: Rådgiver friluftsliv

Første arbeidsdag: 19. januar 2015

 

Maja (11)

Hvor kommer du fra?

Nykarleby, Finland. En liten svensktalende by på vestkysten, der jeg har vokst opp med mye båt- og skjærgardsliv.

Hvilken bakgrunn har du?

Jeg rakk å bli både syerske og dyrepleier før jeg fant ut at det jo er biolog jeg skal bli. Jeg tok min bachelor ved Umeå Universitet i Sverige og min master ved Norges arktiske universitet (UiT) i Tromsø. I utdanninga hadde stor fokus på planteøkologi, botanikk og GIS (geografiske informasjonssystemer der man jobber å analysere, produsere, registrere og modellere på kart). Etter dette har jeg jobbet noen år med skjøtsel, kartlegging og formidling av kulturlandskap på Nibio (da Bioforsk) før jeg var så heldig at jeg kunne begynne å jobbe i Ishavskysten friluftsråd i 2015.

Hva er det beste med å jobbe hos Ishavskysten friluftsråd?

Det er så variert! Ene dagen er det møter med administrasjonen eller politikere i kommunene, andre er det å utfolde sin kreative side i tavler, kart, hefter og brosjyrer, og der mellom dra på stimulerende befaringer i nye og gamle turområder med nysgjerrige barn og trivelige voksne.

Det å inspirere til å være mer ute i naturen, bruke naturen som lekeplass, rekreasjonsplass og læreplass, og samtidig bidra med å få en naturlig forståelse for hvorfor det er så viktig å ta vare på alt det som vi får helt gratis utenfor stuedøra - det er jo drømmejobben!

Maja Sjöskog Kvalvik (2)

Hva jobber du med i friluftsrådet?

Vi ansatte varierer veldig mellom arbeidsoppgavene og er sjelden låste i ett område, og det er en del av det som er så artig å jobbe her. Alt gjøres dessuten i tett samarbeid med kommunene, lag/foreninger og andre ildsjeler.

Sammen i friluftsrådet lager vi skilt og infotavler, planlegger og gjennomfører tilrettelegging i private, kommunale og statlige friluftsområder og lager diverse informasjonsmateriell for å motivere, informere og inspirere til mer friluftsliv i alle døgnets våkne timer.

Noen arbeidsoppgaver har jeg hovedansvar for, og det er friluftskartlegginga i kommunene, Ti på hjul (vår turkonkurranse for rullestol, barnevogn og rullator), tilrettelegging for bedre tilgjengelighet for funksjonshemmede i friluftsområder, forvaltningsplaner for de statlig sikra friluftsområdene, kartframstilling/-produksjon for oss og andre, Telltur og friluftsrådets nye forvaltningsløsning på kart.

Hva er ditt favoritt-turmål i Ishavskystens medlemskommuner?

Jeg er født og oppvokst ved kysten, men sammenlignet med Kvarken (havet mellom Sverige og Finland utenfor min hjemby) er Norskehavet svært klart, fullt av liv og utrolig fascinerende. Jeg elsker fjæresonene, og har jevnlig flotte utflukter til forskjellige fjæreområder sammen med familien. Dette er ypperlige plasser å ta med små barn som enda ikke går så bra eller langt selv. Gå turer langs strand, kyststier og fjæresteiner, fyre bål, undersøke livet i fjæra, spise lunsjen eller middagen der og bare nyte. På høstene liker jeg å sanke bær og sopp i skogen og på fjellet, på vinteren er det koselige nordlysturer eller hytteturer med små og store. Men å velge bare ett turmål? Det er nesten umulig på en plass som denne! Jeg besøker like gjerne ville Vannøya i Karlsøy, trolske Lulledalen i Storfjord, det godt tilrettelagte Juksavatn i Balsfjord, magiske Faueldalen i Tromsø som den majestetiske Lyngsdalen i Lyngen. Her finnes noe av alt, for alle tilfeller, alle aldre, alle vær - og det gjenstår fortsatt veldig mange områder å oppdage. Det er gøy!

 

 

 

Siste nyheter