Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
1E74D26D-45EA-4FA5-9402-9CACF83467F0_AlexanderRisvold

Villmarksleir for ungdom 2022

Det var 21 forventningsfulle ungdommer og ledere som møttes på parkeringsplassen ved Rognli på veienden i Signaldalen sist mandag. Ishavskysten friluftsråd inviterte ungdommer i alderen 14-17 år på Villmarksleir. Nødvendig fellesutstyr og mat ble fordelt, og sekkene gjort klare for avmarsj. Fem dager i villmarka med nye naturopplevelser og nye bekjentskaper sto foran dem.

Leiren ble gjennomført over 5 dager i indre Troms i grensetraktene mellom Norge, Finland og Sverige og et av høydepunktene var besøk til verdens nordligste treriksrøyse. 

Ivrig la ungdommene i vei innover det storslagne landskapet, med stubber og steiner, krokete furustammer og den brusende Paraselva. Tidlig fikk alle utdelt hvert sitt kart til bruk på turen. Første dag fikk ungdommene en innføring i hvorfor det er viktig å kunne forstå og bruke kart når man skal ferdes i ukjent terreng. Første overnattingssted ble like over tregrensa ved foten av majestetiske Barras.  

En innføring i teltoppsett, bønnegryte lagd på gassdrevet primus og lek blant enorme kampestener var nye aktiviteter for mange i første leir. Ved kveldsbålet ble det også servert mange historier knyttet til området fra instruktør Tommy fra Furuflaten.

Neste etappe gikk til Gappohytta. Der hadde Kjersti og Kjell fra DNT gått opp dagen i forveien og stekt vafler gjengen kunne nyte til lunsj. Sammen med vaflene ga instruktør Benedicte ungdommene en presentasjon av DNTs historie og konsept. Turen gikk videre i fint vær, og det var flott å komme ned i Skjærdalen for leir nummer to. Dalen fremstår som en dyp rift i terrenget med frodig vegetasjon og elv i bunnen. Her ble det badet, fisket og lagd linsewraps før folket krøp inn til lyden av tunge, trommende regndråper mot teltdukene.

Dagen etter var det meldt store nedbørsmengder og mulig tordenvær. Derfor var avmarsj satt en time tidligere. Da mange i tillegg hadde stilt seg på finsk tid i løpet av natta rådet det noe forvirring til teltrivingstidspunkt, men alle kom seg avgårde samtidig til slutt. Været slo om til kraftig regn som varslet i det de ruslet inn på hyttetunet ved Golda-hyttene. Stemningen var stor da alle fant sin seng i "Gamle-Golda". En frivillig tur på 6 km km t/r til treriksrøysa var det mange som benyttet seg av tross været og på kvelden ble det arrangert quiz mellom kortslagene og skrønehistoriene. 

Nest siste dag returnerte gruppa og skulle tilbakelegge samme distanse som de foregående tre dagene på kun to dager. Det virket som en natt i hytta hadde ladet batteriene godt for på kvelden ble teltene slått opp samme sted som første kveld. Bålet ble tent og de gode samtalene fortsatte.

Ungdommene som deltok på villmarkscampen kom hovedsakling fra Tromsø kommune. Nye bekjentskaper og felles opplevelser ble delt. Mobiltelefoner ble irrelevante da vi ikke hadde dekning. Noen fikk gnagsår og andre vondter, men alle gjennomførte med god stil og godt humør. Villmarkscamp i indre Troms skapte gode øyeblikk i minneboka. 

Ishavkysten friluftsråd retter en stor takk til Gjensidigestiftelsen og  Friluftsrådenes landsforbund for støtten som gjorde at vi kunne gjennomføre villmarkscampen. Vi håper å gjenta arrangementet neste år. Kanskje på et nytt sted. Vi forsøker også å sette opp en vinterleir over en helg i løpet av vinteren. Følg oss på Facebook eller instagram for å bli oppdatert.

Bilder

1AE3CA87-2551-4C97-9340-CBA3C358F34C_AlexanderRisvold
2C0FD0BE-9906-4DE0-8A1A-D344876A027C_AlexanderRisvold
2F2C578B-A933-4B7F-A831-C4F7F4B86EF0_AlexanderRisvold
9F6333A6-ACF5-4A74-884E-BDAC9DD49E30_AlexanderRisvold
8164EE8A-1991-4081-A412-FA0E37DA3219_AlexanderRisvold
5B14FF99-D3F3-4EFA-B847-53556F078CF2_AlexanderRisvold

Siste nyheter