Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
TineM Laukvika_Lena Gudd

Hvem-hva-hvor med daglig leder

Stilling i friluftsrådet: Daglig leder

Første arbeidsdag: 6. mai 2013

Årsgang: 1983

Fjørtofthytta _Bo Eide
Å få æren av å være prosjektleder for restaureringa av 100 år gamle Fjørtofthytta var en sann fornøyelse. Foto: Bo Eide

Hvor kommer du fra?

Jeg er født og oppvokst rett utenfor Oslo, på et sted som heter Voksen Skog. Nordmarka var rett utenfor stuedøra og mitt nærturområde, så jeg brukte mye tid inne i skogen etter skolen og i helgene. Jeg husker at pappa måtte rope meg inn fra verandadøra opptil flere ganger før jeg omsider kom meg innendørs for kvelden.

Hvilken bakgrunn har du?

Hele mitt liv har jeg vært interessert og nysgjerrig på hva som lever i naturen, og brukte mye tid på å fange sommerfugler, snekre fuglekasser, passe på skadede dyr. Så jeg hadde bare lyst til å bli to ting: veterinær og biolog. Da jeg kom inn på naturforvaltning på Ås (UMB), takket jeg selvsagt ja og har ikke angret på det siden. Jeg studerte naturforvaltning og økologi bachelor, og så fortsatte jeg på master i biologi. Masteroppgaven min handlet om rovviltforvaltning.

Daglig leder Tine Marie på søppelrydding utenfor kysten av Tromsø. Foto: Bo Eide
Å rydde og frakte søppel fra Yttersida er en av favorittaktivitetene i jobben. Foto: Bo Eide

Hva jobber du med i friluftsrådet?

Jeg har den gjeve tittelen daglig leder for et helt friluftsråd, så det går mest i å lede Ishavskysten som organisasjon. Alt fra økonomiansvar, kontakt med styret og årsmøtet, og ansvar for mange av våre spennende prosjekter. Da jeg startet i friluftsrådet i 2013 var det bare jeg som jobbet her, så da hadde jeg ansvaret for alt, men nå som vi er to ansatte (og snart tre!) så har vi fordelt oppgavene oss i mellom. Friluftsskolene har jeg ledet de siste tre årene, turkart og turhefter har jeg laget og vært med å tilrettelegge i våre statlig sikra friluftsområder. 

Hva er det beste med å jobbe hos Ishavskysten friluftsråd?

Å få være med å skape uteglede og begeistring for verdens beste lekeplass! Og er det noe vi er velsignet med her i nord så er det tilgang på ubeskrivelig vakker og tilgjengelig natur som passer alle aldre og funksjonsnivåer. Å jobbe med å få folk til å bruke naturen er jo en drømmejobb. Mine aller beste dager på jobb er når jeg får være ute med dødsgira friluftsskoleelever som klarer å lage bål helt på egen hånd for første gang, eller når jeg ser at våre tilrettelagte friluftsområder blir brukt av både funksjonsfriske og funksjonshemmede med smil om munnen.

Hva mener du er det viktigste med jobben din?

Formidling av naturkunnskap og friluftsliv har alltid vært en sterk interesse for meg.  Jeg er overbevist om at man tar vare på det man er glad i. I dagens samfunn hvor stadig flere barn og unge får et mer distansert og perifert forhold til naturen er jobben med lavterskel og inkluderende friluftsliv kjempeviktig for å gi den oppvoksende generasjonen et aktivt forhold til naturen og selve livsgrunnlaget vårt. Barn og unge må oppdage virkeligheten i virkeligheten, og ikke gjennom en iPad. Det er trist å tenke på at mange barn og unge ikke har daglig kontakt med naturen. Natur gir slik jeg ser det bakkekontakt, og er det noe vi trenger her i livet for å ha det bra, så er det nettopp bakkekontakt. Dette er noe av det aller viktigste vi kan jobbe med som et friluftsråd. Det å være med å legge til rette for at hverdagsfriluftsliv blir en naturlig del av hverdagen er vårt overordna mål i alt vi gjør.

Hva slags friluftsmenneske er du og hvor drar du helst på tur?

Helt siden jeg var bitteliten har jeg likt meg utendørs. Jeg har aldri vært og kommer nok heller aldri til å bli noen ekstremutøver innen friluftsliv. For meg handler friluftsliv om å stresse ned, få bakkekontakt, være sammen med familie og venner eller bare være for meg selv, og ikke minst å oppdage naturens fascinerende og geniale virkelighet. Så meg kan man møte både i den urbane og grisgrendte naturen, for jeg liker meg både i tilrettelagt og urørt natur.  

Jeg er et skikkelig hverdagsfriluftsmenneske og blir faktisk litt grinete og rastløs om jeg ikke får en god dose frisk luft og ekte natur under beina hver dag. Så i hverdagen er jeg mye i Skulsfjorden hvor jeg bor, og i helgene har jeg sjelden stor respekt for avstander, så jeg kan fint dra helt til Jægervatnet eller Balsfjorden for å utforske nye steder. Selv etter å ha bodd i Tromsø i 9 år har jeg enda en ønskeliste over nye turområder som det vil ta meg 50 år til å oppfylle! Heldigvis😊

Får jeg besøk fra sørligere strøk tar jeg dem ofte med til Sommarøya, Ersfjorden, Sandøya, Elvevolldalen i Storfjord, på båttur til Vengsøya, Juksavatn i Balsfjord eller opp på toppen av Nordtind.

 

Siste nyheter