Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Høsting av strandarve

Høsting av strandarve

Kurs i spiselige ville vekster i fjæra - 16. juni 2021

Et titalls lærere tok seg tid midt i sommeravslutningen til å delta på kurs om ville spiselige vekster som vokser i fjæra. Kursleder Jenny Dølvik åpnet opp et nytt spiskammers for de nysgjerrige og engasjerte deltakerne.

Mye snadder å finne i fjæra

Kunnskap om spiselige ville vekster er morsomt og nyttig å ha. Fjæra er et attraktivt sted å oppholde seg i, både i lek og i læring. Hvis man også kan finne noe å bruke i matlagingen er det ekstra gøy.

På kurset fant vi flere tangarter som er fine å ha i matlaging. Blæretang, sagtang, søl, grisetang, tarmgrønske og grisetangdokke – for å nevne noen. Vi lærte hvordan disse høstes på en bærekraftig måte, og hvordan man kan bruke de i matlagingen. I tillegg fant vi flere strandurter som vi høstet og brukte i maten. Visste du at strandarve kan brukes istedenfor agurk, strandkjeks fungerer som krydder i salater og at tangmelde er fjæras spinat?

Når de nødvendige vekstene var samlet inn på Straumhella, dro vi til skolekjøkkenet på Straumsbukta skole for å kokkelere. Etter et par timer sto de fineste rettene på bordet. Saftige fiskepinner med tørket tangmelde, syrlig krydret majones og chrisp av søl ble servert til forrett. Hovedretten var en deilig strandkjeks tobbouleh, tarelasagne og en utsøkt strandarve tzatziki. Til dessert sto kaffe og tangtrøfler. Et utsøkt måltid, med svært kortreiste ingredienser.

Her kan du laste ned programmet for kurset.

Bilder

Jenny forteller om artene som vokser i fjæra
Jenny forteller om artene som vokser i fjæra
IMG_8865
Fjærebingo
IMG_8887
Slik skal man høste sagtang
IMG_8899
Høsting av tang I
IMG_8901
Høsting av tang II
IMG_8905
Strandkjeksen er høstet
IMG_8921
Chrispy søl under produksjon
IMG_8926
strandkjeks tobbouleh
IMG_8932
Fiskepinner med tørket tangmelde, syrlig krydret majones og chrisp av søl
IMG_8935
Smakte maten?
IMG_8938
Tarelasagne, strandkjeks tobbouleh og strandarve tzatziki
IMG_8939
Tangtrøfler til dessert

Siste nyheter