Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sandvika på Ørneshalvøya i Lyngen er et statlig sikra friluftsområde, delvis tilrettelagt for rullestolbrukere. Foto: Maja S. Kvalvik

Sandvika på Ørneshalvøya i Lyngen er et statlig sikra friluftsområde, delvis tilrettelagt for rullestolbrukere. Foto: Maja S. Kvalvik

Statlig sikra friluftsområde i Lyngen kommune

Lyngen : Sandvika

Sandvika er et mye besøkt badested i Lyngen kommune. Området er privateid og kommunen forvalter området etter servituttavtale med grunneier siden 2005. Lyngen kommune har tilrettelagt området med veg tilpasset rullestolbrukere fra parkeringsplassen ned til fjæraområdet, samt handikap-toalett og platting, bord og benker. Forvaltningsplan for Sandvika ble utarbeidet i 2015.

Sandvika ligger helt i sør på Ørneshalvøya. Adkomst med bil fra fylkesvei 868, langs grusveg nord for Pollen på Ørneshalvøya, sørover til Pollneset. Nesten helt ved veis ende ligger Sandvika. Fra fylkesvegen er det 3,5 km langs grusvegen til Sandvika.

Sandvika_toaletthus_Maja_Sjoskog_Kvalvik
Toaletthuset ved parkeringsplassen (Foto: Maja Sjöskog Kvalvik)

Området er tilrettelagt for funksjonshemmede med toalett, samt platting med bord og benker. Toaletthuset står ved parkeringsplassen i nord. Herfra går det en gruset sti ned til stranden, der det er tilrettelagt med platting samt flere bord og benker. Plattingen er delt i to områder, og begge områder har gjerde rundt og adkomst via grinder. Det er også grind og adkomst ned til fjæra fra den nederste plattingen, samt ramp ned til gressletten ovenfor sandstranda. Der er det tilrettelagt med bålplass. Det er kommunen som har tilrettelagt området, og som står ansvarlig for tilsyn og vedlikehold av området. 

Sandvika_platting_bordbenker_Maja_Sjoskog_Kvalvik
På plattingen står flere bord og benker, og herfra får man en flott utsikt mens nistepakken blir spist (Foto: Maja Sjöskog Kvalvik)

Sandvika er et viktig friluftsområde og utfartssted for mange om sommeren. Området er også viktig for blant annet Solhov bo og aktivitetssenter. Brukerne fra Solhov er avhengig av parkering med plass til store biler (for rullestolbrukere), rullestoltilpasset veg ned til fjæra, benker og bord på platting og toalettmuligheter. Alt dette tilbyr Sandvika, og forvaltningsplanen som ble utarbeidet i 2015 foreslår tiltak for å opprettholde standarden slik at området til enhver tid oppfyller kvalifikasjonskravene til rullestolbrukerne. Det er også foreslått nye tiltak som vil gjøre friluftsområdet mer tilgjengelig og attraktivt.

Bilder

Sandvika Lyngen_Foto Maja S Kvalvik (19)
Sandvika i Lyngen. Foto Maja Sjöskog Kvalvik
Sandvika Lyngen_Foto Maja S Kvalvik (26)
Rullesteinstranda som også hører til det sikra friluftsområdet. Foto Maja Sjöskog Kvalvik
Bålplass Sandvika Lyngen_John Ivar Larsen
Bålplassen ved stranden. Foto John Ivar Larsen
Sandvika Lyngen_Tine Marie V Hagelin
Sandvika. Foto Tine Marie Hagelin

Siste nyheter