Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Augustkveld ved Telegrafbukta. Foto: Henrik Romsaas.

Statlig sikra friluftsområde i Tromsø kommune

Tromsø: Telegrafbukta, Sydspissen og Folkeparken

Dette er et av Tromsøyas desidert mest brukte friluftsområde, og innbyr til en rekke morsomme aktiviteter for folk i alle aldrer. Hit komme rman med sykkel, buss, til fots eller bil. Området består av Telegrafbukta, Sydspissen og Folkeparken.

Sydspissen turvei. Foto: Henrik Romsaas.
Sydspissen turvei. Foto: Henrik Romsaas.

Telegrafbukta og Sydspissen

Telegrafbukta er et svært mye brukt badeområde om sommeren, og er det stedet på Tromsøya folk flest oppsøker for badeaktiviteter, soling og spaserturer i fjæra. Området byr på store gressletter, bergknauser, svaberg og hvite strender hele året, og blir også brukt mye om vinteren. Telegrafbukta fungerer som en sosial møteplass der folk griller, går små turer med og uten ski, bader, leker og spiller, ser på hval og nordlys og isbader om vinteren. På gode sommerdager kan det være så mye folk at det er vanskelig å finne plass. Her finnes bålplasser, sandvolleyballbane, treningspark, benker og bålplasser, trær til slakkline, molo med benker, toaletter, parkering, sykkelstativer og grillheller i bakken. Langs med sydspissen går en turvei tilpasset rullestolbrukere med benker og bålplasser. Området besøkes hele året av folk i alle aldrer fra hele Tromsø samt turister som går turer fra Tromsø museum. Området er også mye benyttet av kommunens skoler og barnehager til lek og undervisning. Telegrafbukta er også åsted for den årlige Buktafestivalen, en av Nord-Norges mest populære musikkfestivaler med over 15 000 besøkende.Telegrafbuktas bynære plassering gjør at bruken av området trolig vil øke ytterligere etter hvert som folketallet på øya stiger. På området ligger også Kvitnesgården, Stornaustet og Engenesnaustet. Her arrangeres Barnas museumdag og Midtsommerfeiring. Begge arrangementene trekker mange barnefamilier. 

Orientering i Folkeparken. Foto: Henrik Romsaas.
Orientering i Folkeparken. Foto: Henrik Romsaas.

Folkeparken

Folkeparken er det største grøntområdet på Sør-Tromsøya, og er Sør-Tromsøyas viktigste nærturområde. Området har en rik og variert vegetasjon med planter som er verneverdig i nasjonal sammenheng. Folkeparken blir svært mye brukt både som lekeområde, rekreasjons- og turområde og til undervisning både sommer og vinter av skoler, barnehager, universitetet samt andre kommunale og private aktører med undervisningstilbud. Her er det populært med løping, sykling, hundelufting, orientering samt turgåing med og uten ski på beina. I området finnes akebakke, klopper over grøfter, benker og bord, gamme, lekehytter og skiløyper. Tromsø museum som ligger i sørøst ordner barnas museumdag i området og har en sti og aktivitetstilbud kaldt smartstien i området. Hovedstien fra Tromsø museum til Kvaløyvegen kalles "kjærlighetsstien", og "kjærlighetsbenken" finnes over Folkemuseet. Langs stien, som er tilrettelagt for rullestolbruk, er det en rekke poster for utforskning av ulike aspekter ved natur- og kulturhistorie. Her ligger også Mortengård friluftsmuseum. I samarbeid med Den kulturelle skolesekken i Tromsø Kommune har Perspektiv museet i en årrekke hatt faste kulturhistoriske tilbud til skoleklasser og barnehager ved friluftsmuseet. Dette tilbudet inkluderer blant annet utforskning av fjæra. Under Bjerkakerdagen som ordnes årlig om høsten brukes folkeparken til løping. I nordøst finnes gapahuk og bålplass som blir en god del brukt av blant annet Steinerbarnehagen. Området besøkes hele året av folk i alle aldrer fra hele Tromsø samt turister som går turer i området fra Tromsø museum.

Forvaltningsplan og kart

Turkort

Ishavskysten friluftsråd har sammen med Tromsø kommune utarbeidet et turkort for området rundt Sydspissen og Telegrafbukta. Her kan du laste ned turkortet Sydspissen-Telegrafbukta, og her kan du se våre øvrige turkort. Turkortene kan også hentes fra rådhuset i Tromsø.

Bilder

Skilting Folkeparken_Henrik Romsaas
Skilting Folkeparken. Foto Henrik Romsaas
Folkeparken orientering_Henrik Romsaas
Folkeparken. Foto Henrik Romsaas
Friluftfestivalen Telegrafbukta 2017_Maja Sjöskog Kvalvik (2)
Friluftsfestival på Telegrafbukta i 2017. Foto Maja Sjöskog Kvalvik
Telegrafbukta, Troms+©
Telegrafbukta og begynnelsen av turveg mot Sydspissen. Foto Henrik Romsaas
Telegrafbukta_Henrik Romsaas (2)
Telegrafbukta. Foto Henrik Romsaas
Sydspissen turveg_Henrik Romsaas (3)
Sydspissen turveg. Foto Henrik Romsaas
Sydspissen turvei ved sydligste punktet p+Ñ Troms+©ya_H Romsaas
Sydspissen. Sydligste punktet på turvegen. Foto Henrik Romsaas

Siste nyheter