Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Metall brenner__Tine Marie V Hagelin

Kurs i utekjemi - 2. mai 2024

Kjemi er noe du ikke kommer deg unna - hvor mye du enn måtte prøve. Kjemi finnes nemlig overalt! Kjemi er vitenskapen om oppbygningen av atomer og molekyler, deres egenskaper, sammensetning og reaksjoner. Da skulle det bare mangle at vi har kurs om utekjemi i læring i friluft. 

Ute er egentlig den mest naturlige plass å lære om stoffer og kjemiske prosesser, fordi de er rundt oss hele tiden. Likevel har kjemiundervisningen tradisjonelt vært gjennomført på laboratoriet eller i klasserommet. Dette var det på tide å få gjort noe med, og derfor har vi hatt kurs i utekjemi med førstelektor Jan Höper som kursleder. Hamnafjæra var en ideell plass for et slikt kurs, rik tilgang på utearealer, bord og benker, bålgrue, stranda og sjøen rett ved.

Kurset startet med at deltakerne hadde illustrert egen kjemitime på forhånd. Vi reflekterte over hva kjemi betyr for oss, og hva vi vil formidle med kjemiundervisningen. Vi lette etter rene stoff og blandingsstoffer, og hadde en god diskusjon omkring hva, som var hva. Snø og sjøvann ble undersøkt ved fordamping, og resultatene sammenliknet. Stoffers egenskaper, partikkelmodellen og faseoverganger ble diskutert og dramatisert. Vi spilte bingo med heterogene og homogene blandinger.

I lunsjen ble det tent bål, og nå kom kjemiske reaksjoner på agendaen. Vi lære om de kjemiske reaksjoner i bålet, og hvordan materialer endrer egenskaper, og om massebevaring.

Enkle reaksjoner ble dramatisert, og forbrenning av organiske stoff versus metaller ble testet. Et av kursets høydepunkt var nok testing av heksemelets egenskaper, og hvordan det reagerer med luft og varme. Hele tiden ble det stilt spørsmål – hva skjer når…? Lar metall seg forbrenne? Hva skjer med vekta når jern brenner? Det ble skapt nysgjerrighet og forskertrangen ble vekket.  

Kurset gav oss mange gode undervisningsideer på hverdagskjemi. Eksperimenter som kan gjøres svært enkelt, med et lavt budsjett, men med stor læringsverdi.

Sted: Hamnafjæra, Tromsø.

Når: 2. mai 2024, kl. 09.30-15.00.

Invitasjon og program.

 

Bilder

Demonstrasjon av heksemel_Tine Marie V Hagelin
Demonstrasjon av heksemel
Heksemel på bålet_Tine Marie V Hagelin
Brenning av heksemel
HMS_lek_Tine Marie V Hagelin
HMS
Illustrasjon av kjemitime_Tine Marie V Hagelin
Illustrasjon av kjemitime på Bjerkaker skole
Metall brenner___Tine Marie V Hagelin
Metall brenner 1
Syre og baseforsøk med aske_Tine Marie V Hagelin
Syre-baseforsøk
Stålull brenner_Tine Marie V Hagelin
Brenning av stålull - hva skjer med massen?
Toril og Berit kjemibingo_Tine Marie V Hagelin
Kjemibingo!
Utekjemikurs__Tine Marie V Hagelin
Utekjemi
Vannkoking utekjemi_Tine Marie V Hagelin
Koking av sjøvann
Veiing av stålull_Tine Marie V Hagelin
Veiing av stålull

Siste nyheter