Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Gruppebilde merkeskilt_Thomas Birkeland

Kjøp et eksemplar av det nye kartet!

Nytt turkart for turstiene i Lakselvbukt

I tett samarbeid med Lakselvbukt skole og Trimgruppa har friluftsrådet laget et eget turkart over turstiene i Lakselvbukt. Lakselvbukt er en av portene til Lyngsalpene, og i disse naturskjønne omgivelsene har vi laget et turkart med 22 poster med ulike vanskelighetsgrader. Lakselvbukt ligger innerst i Ullsfjorden, ved foten av Lyngsalpene. De naturskjønne omgivelsene med umiddelbar nærhet til fjord og fjell gir uendelige muligheter for et variert friluftsliv. Kartet er i 1: 30 000 og viser alle merka og umerka stier, gapahuker, trimpostkasser og parkeringsplasser i området. Ja, alt man trenger for å kunne dra på tur i et nytt friluftsområde!  

IMG_0327
Sprekingen Kim Harry Hansen og ordfører Kristin Røymo åpner med brask og bram Lakselvbukt sine flotte turløyper. Foto: Tine Marie V Hagelin

I Lakselvbukt bor det mange engasjerte friluftsfolk som står på for det allmenne friluftslivet. Takket være dem har det skjedd mye på friluftsfronten den siste tiden. I starten av juni fikk alle som bor i Lakselvbukt det nye turkartet i posten, og uken etter var det stor åpning av turløypene som er merket etter den nasjonale standarden. 

Ordfører åpnet turløypene sammen med de ivrige gutta som har stått i spissen for prosjektet: Per-Helge Engen, Kim Harry Hansen og Rune Benonsien. Takket være engasjementet og initiativet fra disse tre gutta, har friluftslivet i Lakselvbukt virkelig fått seg et velfortjent løft! Og vi må bare få løfte fram innsatsen til Kim Harry, for han har nemlig gått opp alle stiene med GPS 2 ganger! For en prestasjon og innsats som har vært avgjørende for å lage turkartet. Han har gått (eller mer løpt!) 202 km og 7654 høydemeter! 

5b
Utsikten fra 1000-meteren er upåklagelig! Foto: Per-Helge Engen

Turkonkurranse på merka turstier

Lakselvbukt er en av portene til Lyngsalpene, og i disse naturskjønne omgivelsene har vi nå laget et turkart med 22 poster i ulike vanskelighetsgrader. Kartet gir god oversikt over startsted, løypetrase og plassering av turpostkassene. Her finnes inspirasjon til turer for alle som liker å nyte fjellet – barn, unge og gamle, spreke og nybegynnere.

Stiene er delt i fire kategorier: GRØNN, BLÅ, RØD OG SVART. Graderingene følger den nasjonale standarden, og er bare generelle råd, så det er viktig at alle gjør en personlig vurdering av egen evne før man legger ut på tur. Blant de 22 turene er det noe for enhver smak og ferdighetsnivå. Man kan velge og vrake mellom de enkle turene til Jungelstedet (280 m fra startstedet) og Langdalsfossen (800 meter fra startstedet) til de mer krevende turene Rypdalsbrua (3,4 km fra startstedet) og Skulvavatnet (3,8 km fra startstedet) til de krevende og spektakulære turene som 1000-meteren og Rasmustinden. Flere av postene kan man gå til på samme tur.

IMG_0332
Jungelstedet, rett ovenfor butikken i Lakselvbukt, er en grønn løype som passer alle. Her er det klatrejungel, gapahuk og bålplass. Foto: Tine Marie V Hagelin

Bli med i turkonkurransen og registrer din tur elektronisk på TellTur

Samtlige av de 22 turpostene er med i den lokale turkonkurransen og man kan delta i konkurransen enten på den gamle måten med å fylle ut et svarark, eller å registrere turene digitalt. Velger du den digitale varianten, gjøres dette inne på www.tellur.no. Her kan man opprette en bruker, og enkelt registrere sine besøk med GPS-registrering om man har lastet ned mobilappen Norgeskart med tilleggsfunksjonen Telltur. Inne på TellTur må du registrere deg på den lokale temakonkurransen for å være med. Inne på TellTur finner man også alle turbeskrivelsene til alle de 22 turene.

Alle postene har kode innvendig i lokket eller på første side i boka som ligger i kassa. Mer info om den lokale konkurransen finnes inne på trimgruppa (ansvarlig for konkurransen) sin hjemmeside www.lakselvbukttur.no                                                                  

Langdalsfossen_Tine Marie V Hagelin
Så glad blir man etter å ha montert postkasse og stedsskilt på enda en av de flotte turløypene. Takk til Kim Harry for innsatsen! Foto: Tine Marie V Hagelin

Varierte turer på godt merka turstier

Rundt om i landet merkes det turstier etter den nasjonale merkestandarden. Grunnen til at det merkes etter en nasjonal standard er for at man skal ha et gjenkjennelig merkesystem som folk kjenner igjen- uavhengig av hvor i landet man går på tur. I Lakselvbukt har det gått fra ingen til 11 slike merka turstier i år. Takket være iherdig innsats fra Lakselvbukt sine egne ildsjeler skal det merkes til 11 av de 22 turstiene i sommer. Mange av stiene er alt ferdig merket. Stiene til Blåisen, Jungelstedet, Hompan, 800-meteren, 1000-meteren, Kaffehollet, Skoggårdsváráš, Bajádus, Langdalsporten, Rypdalsbrua, og Langdalsfossen har fått startskilt, toppskilt og merking underveis. Disse turene gir en skikkelig smakebit på det naturen har å by på i Lakselvbukt. Alt fra enkle turer langs skogsbilvei til en 1000-meters topp med uslåelig utsikt over Lyngsalpan.

Vis hensyn når du er ute på tur

Velkommen på tur i vakre Lakselvbukt! Nyt naturen og ta godt vare på den. Husk at det beiter både sau og rein i området, så ha hunden i bånd. Ta med søpla hjem og vis hensyn når du lager bål. Flere av turene går i krevende terreng, så sjekk værmelding før du drar og ta med nok mat og drikke på turen. Flere av stedene er det lite mobildekning.

 

Forside turkart skjermdump

Samarbeid gir resultater

En uendelig stor takk til Rune Benonisen, Per-Helge Engen og Kim Harry Hansen for initiativet og engasjementet deres på vegne av allmennheten. Friluftsrådet er helt avhengig av ildsjeler og lokalt engasjement for å kunne tilrettelegge i våre medlemskommuner. Vi gleder oss til enda mer samarbeid med dere i tiden fremover. 

Og tusen takk til Friluftsrådenes Landsforbund for økonomisk støtte til turkartet, og til Fagtrykk Ide for design. 

Kjøp et eksemplar av turkartet

Turkartet kan kjøpes for 75,- i vår nettbutikk eller på den lokale matbutikken i Lakselvbukt. Inntektene går uavkortet til tilrettelegging og vedlikehold av turstiene.

Skjermbilde kjart Lakselvbukt.JPG

Siste nyheter