Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin

Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin

Enda flere grunner til å komme seg ut på tur

Oppstart av vinterturkonkurranser

Finnes det en bedre måte å riste av seg juleribba og julemarsipanen på enn å gå det av seg med naturen som kulisser? Koronapandemien har gjort friluftsliv generelt og nærfriluftsliv spesielt enda mer populært. Mer enn 9 av 10 nordmenn har vært på tur i perioden mars til juli i år, og 1 av 3 har bedrevet med mer friluftsliv enn ellers i perioden mars til juli. 2 av 3 har besøkt nye turmål i år. Disse tallene forteller oss at natur og friluftsliv er kjempeviktig for oss og at folkehelsegevinsten med friluftsliv er stor. 

Friluftsrådet jobber for at friluftsliv skal bli en naturlig del av hverdagen til innbyggerne i våre medlemskommuner, uansett hvilken tid på året det er. For naturen har en like god helsebringende effekt på både kropp og sjel i mørketiden og når snøen ligger langt ut i mai. Litt ekstra motivasjon må noen ganger til for å få folk ut når det er mørkt og kaldt ute, så nå har friluftsrådet og kommunene slått seg sammen for å inspirere til friluftsliv i mørketiden og i pandemien.

Storfjords vinterkonkurranse - FYSAK

Storfjord kommune arrangerte for første gang en vinterturkonkurranse i 2020. Dette ble en god start, med 32 deltakere og til sammen 1097 turer! Om du ikke fikk vært med i år, eller har lyst å gjenta deltakelsen til neste år, fortvil ikke: det blir ny runde med vinterturer i Storfjord også i 2021! Du kan velge blant totalt 28 turmål av forskjellig gradering og lengde, så her bør det være noe for alle. Påmeldingen er allerede åpen, og kan gjøres her. Konkurransen starter 1. januar og fortsetter ut april måned.

Det er 20 flotte turmål i Lyngen turtrim - Vintergnisten, blant annet Rørneshytta. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin
Det er 20 flotte turmål i Lyngen turtrim - Vintergnisten, blant annet Rørneshytta. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin

Ny turkonkurranse i Lyngen

Lyngen følger i Storfjords fotspor, og starter i 2021 opp sin egen vinterturkonkurranse - Vintergnisten! Her finner du totalt 20 turmål for både store og små. Konkurranseperiode er også her 1. januar - 30. april. Påmelding gjøres her.

Flotte skiforhold i Lakselvbukt. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin
Nydelige skiforhold i Lakselvbukt. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin

Flotte vinterturer i Lakselvbukt turkonkurranse

Lakselvbukt startet opp sin helårlige turkonkurranse i 2019. Denne konkurransen går fra 1. januar til 31. desember, og man kan dermed registrere turer her hele året. Av de 22 turmålene som er med i konkurransen, er det 11 stykker som egner seg ypperlig som vinterturer. De fleste av disse tråkkes det også skispor i, når forholdene tilsier det.

Hva med en rolig tur inn Goverdalen, en kort eller lang tur til de fire turmålene langs Rypdalsrunden, eller en topptur til Njunnás? Ellers kan Lakselvbukt friste med Jungelstedet, Kaffehollet, Skoggårdváráš, Ellendalen og Hompan på vinterstid. Siden dette er en helårlig konkurranse er det fortsatt mulig å bli med i år!

Neste års konkurranse er også åpen for påmelding, og påmelding til begge finner du her.

 

Påmeldingskonkurranse!

Om det ikke var nok motivasjon med nesten 60 vinterturmål å besøke, kan vi også friste med påmeldingspremier. Blant alle de som både melder seg som deltakere i konkurransene og registrerer minimum én tur i løpet av første uka i januar, trekker vi til sammen 6 heldige vinnere av hodelykter (2 for hver konkurranse)! Så her er det bare å melde seg på og komme seg ut døra!

 

telltur_transparent

Informasjon om påmelding og registrering

For at turen din skal registreres i konkurransen, må du først ha meldt deg på den enkelte turkonkurransen du ønsker å delta i. Dette gjøres på de respektive turkonkurransenes side på TellTur.no. Du finner alle turkonkurransene i Ishavskysten friluftsråd her.

Når du er påmeldt konkurransen, kan du velge å registrere turene dine med kodene du finner på de enkelte turmålene. Dette gjøres på TellTur.no. Du kan også velge å registrere turene ved hjelp av appen Norgeskart friluftsliv, i temalaget som heter TellTur. Denne bruker GPS og gir deg beskjed om muligheten til å registrere turen når du er cirka 50 meter unna turmålet. Merk at den vil gi beskjed om muligheten for registrering uavhengig av om du er påmeldt konkurransen, så husk å melde deg på før du registrerer turen om du ønsker at den skal telle med i konkurransen. Dessverre er det ikke mulig å melde seg på konkurransene i appen.

Les mer om TellTur, påmelding og registrering av turer her. Om du fortsatt er usikker, kontakt Solveig Enoksen på solveigenoksen@ishavskysten.no.

 

Ta gjerne med en venn på vintertur! Foto: Oddrun Skjemstad
Ta gjerne med en venn på vintertur! Foto: Oddrun Skjemstad

Husk!

Skal du ut på tur om vinteren må du alltid sjekke skredfare. Legg aldri ut på tur om vinteren uten å være kjent med lokale forhold eller ved fare for snøras. Skredfaren kan du blant annet sjekke på varsom.no. All ferdsel skjer på eget ansvar. Vær obs på at turrutene er skiltet og/eller beskrevet for ferdsel på barmark. Det kan også være lurt å pakke med mer niste, drikke og klær enn du tror du får behov for. Vi kan ikke garantere at parkeringene er brøytet på vinteren.

Lurer du på om det er tråkket skiløyper der du vil på tur? Sjekk skisporet.no for oppdatert løypeinfo.

Siste nyheter