Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sopptur i Skulsfjorden_Tine Marie Hagelin (11 of 11)

Sopphøst - er du grønn, start med en gul!

Er du nysgjerrig på sopp, start med kantarell, kun kantarell. Bruk en bok, venn, slektning eller nabo og lær deg hvordan kantarell ser ut. Den er karakteristisk og en god start for deg som vil begynne med soppsanking. Kan du kjennetegnene på kantarell, kan du nok til å sanke sopp. Verre er det ikke.

Sopptur i Skulsfjorden_Tine Marie Hagelin (7 of 11)
Kantarellen er lett å kjenne igjen. Selv for de minste. Foto: Tine Marie Hagelin

Skrevet av: Bjørn Godal og Trond Loge i Salten friluftsråd

Kantarellen finner du fra kyst til innland. Den trives i lauv- og blandingsskog og gjerne der det er sauebeiting. Fuktige somre, kan gi mye sopp. August, september er kantarelltid. Let i middels fuktig gressmark i skog, beiter eller stikanter. Kantarellen blir sjelden over 10 cm og kan være godt skjult, selv om den lyser gult. Ser du først en, kan du plutselig oppdage mange. I motsetning til andre matsopper, er kantarellen ikke elsket av beitedyr eller mark. Den er derfor trivelig å plukke.

Du har rett til å plukke sopp overalt hvor du går eller oppholder deg lovlig på tur. Unntaket er noen få naturreservat.

Sopp til mat, har svake tradisjoner i Norge. Lenger sør og øst i Europa, er sopp mye brukt over lang tid. Soppen fikk det tøft i Italia da scooteren ble allemannseie. Når lokaltog i Russland stopper på gode soppsteder, styrter unge og gamle ut av vognene på jakt etter matsopp. Sopp er energifattig mat, men har viktige vitaminer og sporstoffer. Sopp er sunt, i moderate mengder. Men nytten og gleden tredobles ved egen sanking, konservering og tilberedning.

Bærtur_Tine Marie Hagelin

Skal du på din første sopptur, sjekk med naboer, slekt og venner! Kjenner du noen som kan litt om sopp, ta kontakt og foreslå fellestur. Ta med kurv eller bøtte og en liten kniv. Soppen skal puste. Den bør derfor ikke plukkes i plastposer. Med kniven skjærer du av nederste del av stilken for å unngå jord og sand. Rens kantarellen for nåler og blader med én gang. Plukker du sopp du er i den minste tvil om, så hold disse fysisk atskilt fra kantarellene. Og husk soppvettregel nr. 1: Spis ALDRI en sopp du er usikker på!


Høsten har mange fristelser. Vær åpen. Kanskje finner du ikke en eneste kantarell, men mye bær. Blåbær, krekling og tyttebær er også gratis glede og mat, som du kan plukke der du ellers er på tur. Hvem har sagt at det er galt å komme hjem fra sopptur med bær?


Finner du mye kantarell, kan den fryses eller tørkes. Vil du fryse soppen, har du den først i ei gryte på middels varme. Etter ei lita stund slipper soppen vannet. Den kan da avkjøles og fryses i sin egen kraft. Vil du tørke kantarell, kan du tre dem på en sytråd og henge trådene opp i taket. Alternativt kan du tørke soppene i åpen steikeovn på ca. 50 grader.

Sopptur i Skulsfjorden_Tine Marie Hagelin (9 of 11)
Foto: Tine Marie Hagelin

En enkel måte å nyte kantarell på, er å smørsteke den med salt og pepper. Bruk godt med smør og stek den på middels/sterk varme til den blir gyllen og sprø. Smør godt smør på ferskt brød og legg kantarell og gjerne litt persille oppå, og du får et riktig så godt måltid. En annen fin introduksjon, er hjemlaga kantarellpizza. Lag vanlig pizza. Stek kantarellen og tilsett det du ellers vil ha på pizzaen. Faller dette i smak, er det bare å ta neste sopptur. Lar frosten vente på seg, kan du fortsette kantarelljakten til langt ut i oktober.

Det finnes mange gode soppbøker. De kan du låne på bibliotek eller kjøpe i bokhandel. Velg en bok av relativt ny dato. Kunnskap om sopp har endret seg mye de siste åra. Norges sopp- og nyttevekstforbund har også mye nyttig informasjon på sine nettsider.

God gul høst!

 

Siste nyheter