Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
ti på rygg logo hjemmesiden2[1]

Årets heteste turkonkurranse!

Ti på rygg - la naturen forføre deg i sommer!

Våren er snart på vei, og med den flotte naturen som omringer oss, er det ikke bare fuglene som blir våryre. Når midnattssola bader i horisonten, måsen varsler nytt liv mellom fjæresteinene og gradestokken sakte men sikkert klatrer opp på blå farge, frister det å kaste vinterdrakten og la det bruse i ledd og lemmer. Så hvorfor ikke la naturen forføre deg og din bedre halvdel i sommer?

Picasa
Helt alene i verden med sin bedre halvdel_Bo Eide

Forførende turer med ny eller gammel flamme utenfor allfarvei....

I år gir vi i friluftsrådet hete turtips til alle dere som ønsker en friluftsopplevelse utenom allfarvei sammen med deres nye eller gamle flamme. For selv om vi daglig jobber med å tilrettelegge og informere om friluftsliv og få folk ut på tur, finnes det enda uendelig mange nydelige friluftsperler som sjelden møter tobeinte. Ubeskrivelig vakre naturskatter som gjør en bløt om hjertet, mo i knærne og herlig yr. 

Romantisk lagkonkurranse med (minimum) to deltakere

I turkonkurransen Ti på rygg må man være (minimum) to som deltar på samme lag. Her er det viktig å jobbe med det gode samarbeidet gjennom hele sesongen, som går fra juni til september - eller lengre for de som ikke fryser så lett. Vi har valgt ut ti romantiske og hete turmål i våre fem medlemskommuner, som skal besøkes og nytes. Det vanker premie til alle lagene som besøker minimum to av turmålene, og sender oss et bilde av klærne (uten dere i) etter endt tursesong.

Vanligvis pleier vi å opplyse om at turene er «prøvekjørt», men vi lar være å nevne det denne gangen (Stol på oss! Vi lover at dette blir opplevelser for livet). Så da er det bare å ønske dere en god tur ut i våre heite, vakre friluftsområder i sommer!

Her er årets ti romantiske turmål:

skråbilde fra FM 2011
En romantisk perle i sjøen

Balsfjord: Hjertøya

Navnet sier jo seg selv, her er det virkelig romantikk å hente. Den romantiske opplevelsen starter allerede ved å låne robåten som kommunen og friluftsrådet har kjøpt inn for gratis utlån, og vi lover at en romantisk rotur til Hjertøya er bedre enn den beste åpningsreplikken. På denne lille, koselige øya får dere selskap av nysgjerrig norsk villsau, en gammel rase som nok har sett det meste allerede, så dere trenger ikke være sjenerte.

Balsfjord: Kjempedalen

Den vakre Kjempedalen er et lite brukt friluftsområde, noe som vi bare ser som en fordel i Ti på rygg. Her finnes et gammel sagn om den sterke kjempen Nor-Ola som ble drept i basketak av en kjempe fra Finnmark, som i sin tur ble drept med øks av kona til Nor-Ola. Vi tror at Nor-Ola og kona blir glade for at deres dal nå er en del av Ti på rygg, og kan anbefale steinen «stallo» (som er samisk for kjempe/menneskeetende troll/gjenferd/demon) for ekstra stemning. Tips: steinen har myk mose som "hår" på toppen.

TPR-BV4
Kanskje et bad for å kjøle ned? Foto: Bo Eide

Karlsøy: Breivika

En skulle jo tro at den fineste stranda i Troms er svært folksomt, men den gang ei. Den hvite sandstrand ligger nokså utilgjengelig til at dere sannsynligvis har en kilometerlang sandstrand helt for dere selv. Omgitt av høye fjell med frodige fjellsider er dette vårt mest spektakulære Ti på rygg-turmål, og vi er ganske sikre dette vil legge grunnen til et langt liv sammen. Vi anbefaler sterkt å ta med telt og sovepose og bli helga over, for å få tid å utforske alle flotte tumleplasser som finnes i området.

Karlsøy: Fauskeneset

Dette er konkurransens heteste turmål! Når kvelden legger sin rolige atmosfære over neset, er det magi over hele linja. Vi anbefaler å ta med en enkel, romantisk middag som kan lages ved bålplassen samtidig som man nyter midnattssolen fra neset. I området på oversiden av vegen finnes "mannholla", og historien forteller at presten kom roende fra Ringvassøy og søkte ly med familien oppe i et hull i området, og ble ikke funnet før neste vår. I området finnes forresten god parkeringsplass. 

Lyngen: Strupen

Frister det med en båt- eller padletur langs Lyngsalpans stupbratte fjellsider, for så å nyte frokostkaffen og litt annet sammen, vel framme ved Strupen? Strupen ble tidligere brukt som utskipningshavn for å frakte is ned fra breen, og spor fra dette kan man fortsatt se i form av en gammel delvis steinmurt veg fra sjøen og nesten helt inn i botnen av Strupen. Så da er det bare å følge denne hvis det er behov for å svale seg litt etterpå, på Lyngens største isbre, Strupbreen.

Lyngen: Lilleskogholmen

Lyst til å snike dere unna til en øde øy, men ikke liker det å dra ut med båt? Her er løsningen! Til Lilleskogholmen kommer du tørrskodd fra Geitnes eller Karnes ved fjæra sjø. Blir dere der til det flør igjen, kan følelsen å være skipbrudne gjøre turen enda hetere. Men pass på! På fastlandet på andre siden er det mange som bader eller soler seg på bergene, så dere må velge «rasteplass» med omhu. Stor mulighet også å få besøk av våryre sjøfugler.

IMG_6122
Bedre enn ti røde roser. Foto: Maja Kvalvik

Storfjord: Lulledalen

Fantastiske Lulledalen, perfekt for lull lull! Bare se på denne promiskuøse orkideen marisko, en merkelig og mystisk blomst som kan få hvem som helst å føle seg spesielt utvalgt for at en er så heldig å få se den de få ukene i årene den blomstrer. Blant høye furutrær, fossende vann og en blomsterprakt bedre enn i blomsterbutikken, er det enkelt å komme i den riktige stemningen i Lulledalen.

bålsamtale sept2016 Storfjord Otertun Foto Maja Kvalvik (8)
Anbefales om høsten for riktig stemning. Foto: Maja Kvalvik

Storfjord: Otertun

For dere som syns dette med å legge seg ned ute under bar himmel høres fryktelig ubekvemt ut, kan vi anbefale den myke skogbunnen på Otertun. Besøker du turmålet om høsten, lover vi at all fargeprakt vil tenne selv den mest slitne friluftspartneren. Men høsten er kald, så vi anbefaler å få opp litt varme ved den flotte bålplassen ved gapahuken.

Faueldalen200816 (1)
Verdens beste utsikt fra en parkbenk? Foto: Maja Kvalvik

Tromsø: Faueldalen

På leting etter romantikk på en parkbenk? Med spektakulær utsikt? Gjett om det ikke finnes et turmål for akkurat deg også i Ti på rygg. Selv om det bare er snakk om en vanlig parkbenk, vil dere i Faueldalen få en opplevelse utenom det vanlige. Her finnes et storslått landskap med flott gammel kystnær furuskog og flere tydelige spor etter istiden som store kampesteiner, side- og endemorener og fine, glattskurte fjellparti. Sistnevnte kan være nokså komfortable de og, men de har ikke blitt «prøvekjørt»…

TPR-GV1
En av flere strender på Gåsvær. Foto: Bo Eide

Tromsø: Gåsvær

Gåsvær er et av de viktigste utfartsområdene for fritidsbåter og padlere i Tromsø kommune, noe som kanskje umiddelbart høres ut som om dere kan få selskap under deres romantiske tur. Men her finnes flere flotte strender å velge mellom for de gode stundene i livet, også uten å bli turens høydepunkt for andre. Skulle dere være heldige å «rekruttere» et nytt lite friluftsmenneske akkurat her, er det nesten en must å døpe barnet i kirka som også finnes på Gåsvær.

Kart over turmålene:

ti på rygg turmål.jpg

Siste nyheter