Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Multer. Foto Maja S. Kvalvik

Multer. Foto Maja S. Kvalvik

Bærplukkernes svar på Ti på topp

Ut og plukk!

Mange er med og registrerer sine fjellturer, men også den som går på bærtur i Nord-Norge har en egen side for registrering. "Ut og Plukk" skal gjøre turen i skog og mark artigere og stappfull av smakfulle opplevelser. Mer smakfullt friluftsliv skal du lete lenge etter!

utogplukk statistikk 2019
Statistikk på utogplukk.no per august 2019

Hvordan ligger du an med årets bærturer?

utogplukk.no kan du lage din egen bruker og legge inn dine bærturer. Bare for å ha det sagt det med det samme; du trenger ikke røpe din private moltemyr selv om du er med på Ut og Plukk. I tillegg til multer, så kan du på Ut og Plukk også registrere blåbær, tyttebær, krøkebær og villbringebær. 

Målet med Ut og Plukk er å løfte fram bærplukking som friluftsaktivitet og høstingstradisjon. Noen friluftsaktiviteter har blitt mer populær de siste årene. Slik er det ikke med bærplukking. Derfor ønsker friluftsrådene i Nord-Norge å gjøre det litt mer fristende å finne fram bærbøtta for å dra ut på jakt etter de saftige, gode og næringsrike bærene som finnes rundt om i landsdelen. 

Som du vil se på utogplukk.no så finnes det der en interessant oversikt som viser hvilke bær det er plukket mest av, hvordan din kommune ligger an i forhold til nabokommunene og Nord-Norge forøvrig. Akkurat nå er det multebæra som ligger på topp. Nordland er beste fylke, og i Troms er det Ibestad som ligger på topp. Ønsker du å endre på dette? Registrer din bærtur!

Ut og plukk 2019
Ut og plukk 2019

Ut og plukk-kruset

Alle som er med på Ut og Plukk kan kjøpe vårt flotte krus. I år med multebær som motiv, og som tidligere år er dette et kvalitetskrus som er tatt fram i samarbeid med kunstner Anfinn Myrang og Porsgrunds Porselænfabrik. 

Vi ønsker å motta bestillinger allerede nå, slik at vi skal ha krusene klar for utsending så tidlig som mulig etter at den siste tyttebæra er plukket. Alle som plukker bær i Nord-Norge i 2019 kan bestille kruset. Alle som bor i Nord-Troms og Finnmark kan kjøpe kruset for kr 150,- og hente det på rådhuset i sin kommune. For de som ønsker kruset tilsendt kommer porto i tillegg. 

Tidligere krus har motiv av blåbær (2016), tyttebær (2017), krøkebær (2018). I 2020 blir villbringebær motivet. Årets og tidligere års krus kjøper du i nettbutikken HER. Du kan enten kjøpe et krus for henting i Finnmark eller Nord-Troms, eller et krus inkl porto som blir sendt hjem til deg

Bli bærekspert

På utogplukk.no kan du gjøre mye mer enn registrere din bærfangst. Du kan bli familiens eller vennegjengens egen bærekspert! Les deg opp på de ulike bærtypene her, les om allemannsretten eller se oppskrifter med blåbær, tyttebær, multer, krøkebær eller villbringebær. Og hvordan er det egentlig, har jeg lov til å plukke multer? Det korte svaret er at du kan plukke bær og sopp hvor du vil hen i utmark, med noen få unntak. Les mer i denne artikkelen fra 2017.

Lykke til, og god bærtur!

Siste nyheter