Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Merking av Store Blåmann_Tine Marie Hagelin

Vi merker turstier i Tromsø kommune med skilt, varder og merkepinner

Toppturer på Kvaløya merkes etter nasjonal merkestandard

Tromsø kommune er et populært turmål for norske og internasjonale turgåere, og med deling av fantastiske toppturbilder på sosiale medier øker interessen for Tromsøs spektakulære og nokså tilgjengelige fjelltopper for hvert år som går. Tilretteleggingen av disse toppene øker dessverre ikke i takt med populariteten, noe vi nå skal gjøre noe med. Med vårt arktiske klima er det ekstra viktig å tilrettelegge i forkant av turkonkurranser etc for å forhindre irreversibel slitasje på vegetasjonen.

IMG_8704

Per dags dato har Tromsø kommune kun en sti som er merket etter den nasjonale merkestandarden på Kvaløya (Vasstinden, merket i regi av Ishavskysten friluftsråd). På Tromsøya og fastlandet er det noen flere, og de er merket av Tromsø kommune eller Troms Turlag. Det er mange fjelltopper i kommunen som må tilrettelegges for å forhindre ytterligere slitasje på terrenget gjennom kanalisering av ferdselen, samt å kunne lede ukjente turfolk trygt til topps og hjem igjen.

Fjelltopper på Kvaløya merkes etter nasjonal standard

Vi startet i 2018 med skilting, merking og klopping av tre populære fjelltopper på Kvaløya i Tromsø kommune. Store Blåmann, Rødtind og Buren ble valgt ut da de alle er populære sommerturer som har mye slitasje langs stien. I tillegg er det årlige redningsaksjoner på Store Blåmann etter at turfolk har gått seg fast i fjellsiden. Vi ferdigstiller tilretteleggingen av disse tre toppene i 2019. Det skal settes opp start– og toppskilt, kloppes på våte og gjørmete partier og settes opp starttavler med viktig info om turene.

Stort fokus på turstiene i Lakselvbukt

Ville og vakre Lakselvbukt i Tromsø kommune er en del av Lyngsalpan landskapsvernområde og et yndet turmål for mange friluftsinteresserte. Samtidig bor det mange ivrige turfolk der som har laget sin egen turkonkurranse med trimpostkasser. Ingen av stiene og turmålene er merket, og i år skal friluftsrådet i samarbeid med Lakselvbukt skole og den lokale trimgruppa skilte og merke stiene til 9 utvalgte trimpostkasser i området. Dette blir et stort løft for friluftslivet i Lakselvbukt! I tillegg skal friluftsrådet lage et oversiktskart over alle trimpostkassene i området.

Følgende stier og trimposter skal merkes i Lakselvbukt i 2019:

- Lakselvbuktpostene: en sammenhengende sti med tre trimpostkasser: Humpan (blå), 800-meteren (svart) og 1000-meteren (svart).

- Skoggårdpostene: samme startsted, med to ulike stier til to trimpostkasser: Vedhøgga (grønn) og Skoggårdvarras (grønn).

- Langdalsteinen-postene: en sammenhengende sti med fire trimpostkasser: Bajadus (grønn), Langdalsporten (grønn), Langdalsfossen (blå) og Rypedalen (blå).

 

Siste nyheter