Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Bærtur_liggende_Tine Marie Hagelin

Så godt kan turen smake

Ut og plukk

Mange er med og registrerer sine fjellturer, men også den som går på bærtur i Nord-Norge har en egen slik side for registrering. "Ut og Plukk" skal gjøre turen i skog og mark artigere og stappfull av smakfulle opplevelser. Mer smakfullt friluftsliv skal du lete lenge etter!

Multer smaker best helt ferske. Foto Maja S. Kvalvik
Bærturer passer både store og små! Foto Maja S. Kvalvik

Toppturer og turkassetrim er populært som aldri før. Før var det vanlig å rusle en tur i bærskogen. Slik er det ikke lenger. Nå haster vi forbi godsakene på tur til en fjelltopp, en turkasse eller en gapahuk i skogen. Eller kanskje vi ikke gjør noe av delene? Kanskje vi rett og slett sitter hjemme? Bærplukking er ikke en like viktig og populær friluftsaktivitet og høstingstradisjon som tidligere. Nå gjør vi noe med det!

Utogplukk.no

Friluftsrådene i Nord-Norge samarbeider for å få flere ut på bærtur. "Ut og Plukk" skal gjøre turen i skog og mark artigere og stappfull av smakfulle opplevelser. 

Målet med Ut og Plukk er å løfte fram bærplukking som friluftsaktivitet og høstingstradisjon. Noen friluftsaktiviteter har blitt mer populær de siste årene, men slik er det ikke med bærplukking. Derfor ønsker friluftsrådene i Nord-Norge å gjøre det litt mer fristende å finne fram bærbøtta for å dra ut på jakt etter de saftige, gode og næringsrike bærene som finnes rundt om i landsdelen. 

utogplukk.no kan du lage din egen bruker og legge inn dine bærturer. Bare for å ha det sagt det med det samme; du trenger ikke røpe din private moltemyr selv om du er med på Ut og Plukk. I tillegg til multer, så kan du på Ut og Plukk også registrere blåbær, tyttebær, krøkebær og villbringebær. Som du vil se på utogplukk.no så finnes det der interessant statistikk som viser hvilke bær det er plukket mest av, hvordan din kommune ligger an i forhold til nabokommunene og Nord-Norge forøvrig. 

Ut og plukk 2019
Ut og plukk 2019

Krusbestilling

Alle som legger inn sine bærturer på utogplukk.no gjør seg fortjent til årets premiekrus. Dette blir et flott krus designet av nordnorske kunsteren Anfinn Myrang, og som vil bli produsert av Porsgrund porselænfabrik. 2016-kruset hadde blåbær som motiv, 2017 tyttebær og 2018 krøkebær. I år kommer multebær, og i 2020 blir det villbringebær. 

Krusene kan bestilles hver bærsesong (gjerne så tidlig som mulig), og det er mulig å kjøpe også tidlige års krus så langt lageret rekker. Alle som plukker bær i Nord-Norge i 2019 kan bestille årets multebær-krus. De som bor i Nord-Troms og Finnmark kan kjøpe kruset for kr 150,- og hente det på rådhuset i sin kommune. For øvrige, som ønsker kruset tilsendt, kommer porto i tillegg. Bestill i nettbutikken her.

 

 

utogplukk.no oppretter du din bruker og registrerer alle dine bærturer. Her finnes også statistikk og mye nyttig informasjon om bær og bærplukking.

Siste nyheter